Openingsuren & contact

Sint-Leonarduskerk

Op de plaats van de actuele Sint- Leonarduskerk stond er een kapel – waarvan de bouwdatum niet gekend is - ter ere van de Heilige Leonardus van Noblac. Nadat deze kapel in 1231 verheven werd tot parochiekerk werd ze vervangen door de huidige kerk, die een lange bouwgeschiedenis kende: het monumentaal gotisch gebouw werd grotendeels opgetrokken tussen de 13de en de 16de eeuw.

De Sint-Leonarduskerk is rijk aan kunstschatten en dankt voornamelijk daaraan haar internationale bekendheid. De Beeldenstorm in 1566 en de Franse Revolutie gingen zonder grote schade aan de kerk voorbij, waardoor het indrukwekkende kunstpatrimonium dat gedurende eeuwen is opgebouwd voor het grootste deel bewaard bleef: retabels, schilderijen, heiligenbeelden, koper- en zilverwerk, misgewaden en andere devote voorwerpen. In wat volgt worden een aantal van de pronkstukken weergegeven.

Bij het binnenkomen valt in de eerste plaats het Marianum op: dit dubbele beeld (1533) dient gesitueerd te worden in de 15de eeuwse Mariaverering, die de Heilige Maagd voorstelde als de apocalyptische vrouw en middelares van genade.

De Sacramentstoren:

Een tabernakel in witte steen van Avesnes - is zonder twijfel hét pronkstuk van de kerk. Het kunstwerk werd gemaakt in de ateliers van Cornelis II Floris de Vriendt, te Antwerpen en in 1552 opgericht in Zoutleeuw. De toren is 18 meter hoog, heeft negen verdiepingen en bevat ongeveer 200 beeldjes met taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament. Een replica wordt tentoongesteld in het Londense Victoria and Albert Museum.

De Paaskandelaar

Deze koperen kandelaar is 5.68m hoog en weegt ongeveer 950 kg. Hij werd gegoten door Renier van Thienen, naar een ontwerp van Jan Bornam en in 1483 door de gieter zelf opgesteld in het koor. Het is de op één na grootste paaskandelaar van Europa.

Talrijke magnifieke retabels 

De zijkapellen werden in de 16de eeuw bijgebouwd door de gilden en bevatten een schat aan retabels of kijkkasten:

  • Sint-Anna-retabel (16de eeuw)
  • Sint-Rochus-retabel (15de en 16de eeuw)
  • Retabel van Onze-Lieve-Vrouw (16de eeuw)
  • Sint-Leonardusretabel (15de eeuw)


Zij vertellen elk hun bijzondere verhaal aan de bezoeker…

Zoals eerder gezegd is dit slechts een greep uit het enorme aanbod van kunstschatten in de Sint-Leonarduskerk: het is een waar museum van religieuze kunst!

Oudste beiaard ter wereld

In de indrukwekkende vieringtoren van de Sint- Leonarduskerk hangen de oudste in serie gegoten beiaardklokken ter wereld en de Sint-Barbaratoren (het belfort van de kerk) staat ingeschreven op de UNESCOWerelderfgoedlijst

Ontdek de kerk met Leonard!

Ontdek samen met Leonard de sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw, en dit het heel jaar lang! Een volledige vernieuwde brochure! Een bundeltje vol nieuwe opdrachten waarmee kinderen op ontdekking kunnen in en rond de kerk. Klik HIER voor meer info.

Toegankelijkheid:

Vanaf 1 april tot 30 september:

Elke dag (behalve maandag) van 14.00 tot 17.00 uur
Oktober: elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 u.

Uitzonderlijk open op Paasmaandag, 1 mei en Pinkstermaandag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

In maart en oktober kan je iedere zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 u. een bezoek brengen aan de Sint-Leonarduskerk.

Van november tot en met februari is de Sint-Leonarduskerk gesloten voor individuele bezoekers, behalve op de eerste zondag van de maand. Op afspraak zijn groepsbezoeken met een gids wel nog mogelijk.
Eerste zondag van de maand om 15.30u: gratis gidsbeurt voor individuele bezoekers.